Back to Top

Deskundig advies op zadelgebied

Reparaties van tuig & leer

Workshops over zadelpassen

Master Saddle Fitting Consultant

OVER MIJ

Mijn “stokpaardje”

Hoe zadels mijn passie zijn geworden

Ik heb het er wel eens over met klanten: vroeger kochten mensen een paard en werd ergens van de zolder nog een zadel vandaan getoverd. In die tijd reed ik op een Fjord, waarbij een staartriem het zadel op zijn plek hield, omdat het anders ergens tussen zijn oren belandde. Daar werd toentertijd nog helemaal niet over nagedacht. Een zadel werd niet aangemeten bij een paard -zoals tegenwoordig steeds meer het geval is-, maar was een functioneel stuk “gereedschap” dat ook gewisseld kon worden tussen paarden onderling.

Toen ik als volwassene mijn eigen paard kocht, dacht ik met €350,00 een mooi zadel te hebben. Het werd een boomloos zadel dat zo flexibel was dat ik het kon dubbel vouwen. Ik was er van overtuigd, na mij ingelezen te hebben op Internet, dat dit heel goed was voor paarden en eigenlijk altijd paste. Helaas trof ik een maand na mijn trektocht twee witte plekken aan precies onder de stijgbeugelhaken… Niet zo’n goede drukverdeling dus, ondanks de pad die werd geadviseerd en een extra dekje vanwege de trektocht. Achteraf heb ik ook zeer mijn vraagtekens over de vrijheid van de ruggegraat, maar mijn Merens was toen een spekkie, dus dat zal niet een groot probleem zijn geweest. Ik ben niet tegen boomloos. Het is een fijn middel om als ruiter mee te trainen, omdat je de beweging van je paard beter voelt. Maar de meeste boomloze zadels zijn niet geschikt om langere tijd te gebruiken en bovendien moet je ook bij dit soort zadels rekening houden met de bouw van het paard en de ruiter.

Vanwege de witte plekken heb ik toen besloten om een zadelpasser te laten komen om een (boom)zadel te laten aanmeten. Dat is bijzonder goed bevallen. Ik had het gevoel dat ik opnieuw moest leren rijden, want mijn paard bleek meer beweging te hebben dan ik tot dan toe wist! Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en de techneut in mij wilde weten hoe de vork precies in de steel zat. Aldus startte ik in 2010 met de opleiding tot Master Saddle Fitting Consultant, waar ik veel heb geleerd over onder andere de biomechanica en anatomie van het paard, de zit en beweging van de ruiter en natuurlijk over hoe zadels daarin een rol spelen. Voor mij werd duidelijk hoe belangrijk een goed passend zadel is voor zowel het paard als de ruiter en welk een ondergeschikte rol dit zadel altijd heeft gehad (en eigenlijk nog steeds heeft). Mijn passie voor zadels was geboren en het was logisch voor mij om een carrièreswitch te maken van bouwkundige naar zadelpasconsultant.

De ervaring die ik zelf heb gehad met een goed passend zadel, gun ik ieder paard en iedere ruiter. Ik vind het vooral geweldig als ik met een meestal simpele aanpassing kan zorgen dat de ruiter weer goed zit en het paard ook weer fijner loopt. Daarnaast deel ik graag mijn kennis en opgedane ervaringen, zodat het zadel in de paardenwereld de plek krijgt die het verdient!

Leren is leuk!

Kennis in alle vormen en maten

Kennisuitbreiding

Naast mijn opleiding voor Master Saddle Fitting Consultant, heb ik meerdere cursussen gevolgd zoals onder andere het handmatig repareren van lederen artikelen als zadels en hoofdstellen.

Kennisoverdracht

Ik vind het leuk om mijn kennis te delen, zodat er meer bewustwording over zadels komt bij “paardenmensen”. Daarom geef ik graag workshops hierover.

Kennis is service

Bij het zadelpassen leg ik uit waar ik naar kijk en waarom, zodat het duidelijk is welke aanpassingen eventueel nodig zijn.  Mijn ervaring is dat dit stukje service bijzonder gewaardeerd wordt.

Samen meer kennis

Regelmatig werk ik samen met Karin Groot-Jebbink van Praktijk Paard & Hond, Marieke van de Veen van Exousia en natural balance hoefsmid Joke Nibbelink. Samen bereik je immers meer!

Deskundigheid

Ik ben aangesloten bij de vereniging van zadel & tuig deskundigen. Het doel van deze vereniging is het bevorderen van deskundigheid door onder andere jaarlijkse verplichte bijscholingen. Voor mijn klanten betekent dit dat zij ervan verzekerd kunnen zijn dat ik over de vereiste deskundigheid beschik en up-to-date ben in mijn vakgebied.

Mijn doel

Een zo goed mogelijk passend zadel binnen de mogelijkheden voor paard en ruiter. Dit geeft zowel het paard als de ruiter meer plezier in het rijden.